Nieuwe generatie CLAAS zwadharken: twee rotoren en middenaflegging

Nieuwe generatie CLAAS zwadharken: twee rotoren en middenaflegging

, door jesper spreeuwers, 5 min lezen

Met de introductie van zeven nieuwe modellen zwadharken met twee rotoren en middenaflegging heeft CLAAS zijn programma gemoderniseerd. De nieuwe modellen kenmerken zich door een verder vereenvoudigde bediening en eersteklas prestaties zoals van CLAAS verwacht mag worden. Het nieuwe assortiment wordt afgerond door twee BUSINESS uitvoeringen met ACTIVE FLOAT ontlasting van de rotoren.

CLAAS is wereldwijd leidend als fabrikant van zwadharken. Met zeven nieuwe zwadharken met twee rotoren en middenaflegging, waaronder twee BUSINESS uitvoeringen, wordt het portfolio vernieuwd. De modellen beschikken over een groot aantal innovatieve kenmerken en functies die het werk lichter maken en hoogwaardige voederkwaliteit waarborgen.

De nieuwe modellen LINER 3100 – 2600 van CLAAS in één oogopslag

 

Perfecte bodemaanpassing dankzij intelligente ophanging

Ook de nieuwe generatie LINER zwadharken met twee rotoren kenmerkt zich door een uitstekende bodemaanpassing van de rotoren, waarmee schoon kan worden geharkt en mogelijke opname van vuil in het voer tot een minimum wordt beperkt. Dankzij de GRASS CARE rotorgeleiding worden de rotoren tijdens werkzaamheden actief ontlast. Wanneer de armen dalen worden eerst de achterwielen van de rotoren op de grond gezet – het zogenaamde ‘JET EFFECT’ – waardoor beschadiging van de graszode wordt voorkomen. Bij de BUSINESS modellen kunnen de rotoren afzonderlijk worden opgeheven met behulp van op de terminal vastgelegde voorkeuzes. Voor TREND modellen kunnen de rotoren eveneens als optie afzonderlijk worden opgeheven. Hierbij worden de rotoren echter direct aangestuurd met behulp van regelventielen.

Alle zwadharken zijn standaard voorzien van een onderstel met vier wielen. LINER 3100 daarentegen beschikt over een onderstel met zes wielen. De wielen zijn dichtbij de tanden aangebracht, om zo een rustige geleiding van de rotoren en uitstekende aanpassing aan de bodem te waarborgen. De twee voorwielen van het onderstel worden gestuurd. Modellen LINER 2700 – 2900 kunnen als optie worden uitgerust met een onderstel met zes wielen, waarbij de achterwielen van de rotor worden vervangen door pendelassen. De constructie van het onderstel zorgt samen met de cardanische ophangen met royale driedimensionale bewegingen van de rotoren tot een uitstekende aanpassing aan de bodem, ook wanneer slechts beperkt gemanoeuvreerd kan worden op kleine percelen met oneffenheden. Dankzij deze voorzieningen kan er schoon worden geharkt, waarbij mogelijke opname van vuil in het voeder tot een minimum wordt beperkt.

Harkhoogte eenvoudig instellen

De harkhoogte kan snel en soepel met behulp van een slinger aan de rotoren zelf worden ingesteld. Hiervoor is goed zichtbaar een schaalverdeling op de centrale pijp van de rotor aangebracht. Voor de betreffende zwadharken is als optie eveneens een hydraulische verstelling van de harkhoogte leverbaar. Bij de modellen LINER 2900 en 2800 BUSINESS kan de harkhoogte voor elke rotor afzonderlijk worden aangestuurd met voorkeuzes op de ergonomisch vormgegeven CEMIS 10 bedieningsunit en met behulp van de regelventielen. Voor LINER zwadharken met twee rotoren in de uitvoering TREND is een hydraulische hoogteverstelling van de rotoren met directe aansturing door de regelventielen als optie leverbaar.

Eenvoudige aansturing en efficiënte aandrijving

De uit 20 delen bestaande multisplines van de tandarmen van LINER 3100-2700 zijn spelingsvrij gemonteerd en voorzien van een PROFIX beugelbeveiliging. Deze kunnen dan ook heel eenvoudig worden verwijderd en vervangen. Ook de zwadklok is uitstekend beveiligd met een geïntegreerde, gedefinieerde buigplaats voor alle tandarmen. De dubbele tanden worden op de tandarmen geschoven en vervolgens met een bout vastgezet om het risico op breuk te verminderen. Mocht dit echter toch optreden, dan blijft de betreffende tand op de arm aanwezig en gaat dan niet verloren. Per tandarm zijn vier dubbele tanden met een diameter van 9,5 mm gemonteerd. Dankzij de dubbel gedraaide vorm van de silagetanden met een hoek van 10 graden aan het uiteinde en naloop van 10 mm, kan niet alleen gelijkmatig worden geharkt maar kunnen ook optimaal zwaden worden gevormd.

Non-stop doorwerken

Alle rotoren zijn afzonderlijk met slipkoppelingen tegen overbelasting beveiligd die, in tegenstelling tot nokkenschakelingkoppelingen, zachter aangrijpen en ook bij voorkomende belastingpieken ervoor zorgen dat er non-stop kan worden doorgewerkt. In de twee Y-aandrijfkasten op het hoofdframe wordt het toerental van de aftakas gereduceerd van 540 t/min naar 350 t/min, waardoor de aandrijflijn wordt ontzien. De vrijloop van de aftakas is in de Y-aandrijfkast ondergebracht, waardoor de rotoren in de transportstand vrij kunnen draaien.

Bij de modellen LINER 3100, 2900 en worden de werk- en zwadbreedte hydraulisch en synchroon versteld met telescooparmen. Bij LINER 2700 en 2600 daarentegen wordt de verstelling mechanisch uitgevoerd. Bij LINER 2700 geschiedt dit met behulp van een gatenpatroon met borgpennen voor verschillende werkbreedten. Bij LINER 2600 wordt de gewenste werkbreedte ingesteld door bouten los te draaien.

ACTIVE FLOAT voor LINER 2900 en 2800

ACTIVE FLOAT ontlasting voor de rotoren is een exclusief kenmerk voor modellen LINER 2900 BUSINESS en LINER 2800 BUSINESS. De werking daarvan komt overeen met een gelijksoortige ontlasting van DISCO CONTOUR schijfmaaiers. ACTIVE FLOAT wordt heel eenvoudig direct op de machine ingesteld, waarbij de druk van het hydraulisch circuit op een manometer op het hoofdframe wordt weergegeven. Dankzij de ontlasting kan de oplegdruk van de rotoren gericht op de voederhoeveelheid en bodemcondities van het perceel worden aangepast. Hierdoor kan met hogere snelheden worden gewerkt en wordt het percentage ruwe as verminderd.

Wendbaar en stabiel op graslanden en op straat

Alle nieuwe LINER zwadharken met twee rotoren worden gedragen door een brede en stabiele transportas met spelingsvrije en mechanische, gedwongen besturing. De wieluitslag kan mechanisch worden ingesteld op een vrijwel directe of indirectere reactie. Dankzij de schuine wielophanging is weinig kracht vereist bij het sturen. Bovendien beschikken de modellen over een perfecte rechtuitstabiliteit. De maximale transportsnelheid bedraagt 40 km/h voor de zwadharken.

De standaard wielgewichten van LINER 3100 zorgen voor een nog hogere stabiliteit. Voor alle overige LINER zwadharken met twee rotoren zijn wielgewichten als optie leverbaar.

Bij de modellen LINER 3100 – 2700 bedraagt de transportbreedte 2,97m. Bij LINER 2600 met banden 260/75-15.3 blijft de transportbreedte zelfs beperkt tot 2,55 m. Bij alle LINER zwadharken met twee rotoren, met uitzondering van LINER 3100, blijft de transporthoogte met tandarmen onder de 4 meter. Bij LINER 3100 moeten voor transport op straat eerst drie tandarmen per rotor worden gedemonteerd.

Bron: Kamps de Wild

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


© 2024 thefarmer, Powered by Shopify

  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Union Pay
  • Visa

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.